Mijn bank bleek niet de go-to voor mijn koopwens

Mijn bank bleek niet de go-to voor mijn koopwens

Een belangrijke levensgebeurtenis heeft altijd financiële gevolgen. In deze serie doen mensen hun verhaal: Sanne heeft een eigen bedrijf in de zorgbranche. Een jaar geleden wilde ze een huis kopen, maar toen strandde haar relatie en moest ze het zelf doen.

Eind vorig jaar fantaseerde ik over een eigen huis samen met mijn vriend. Via Facebook kwamen we bij een prachtig huis in het mooiste deel van Arnhem. Het huis zag er prachtig uit en in de advertentie las ik dat het pas een paar dagen later op de markt zou komen. Ik heb direct de verkoopmakelaar gebeld en de volgende dag stond ik al op de stoep.

De bezichtiging vond al snel plaats, maar eigenlijk hadden we geen waar we aan begonnen. Zonder enige financiële kennis boden we een paar duizend euro onder de vraagprijs. Vet dom natuurlijk, want in de stad gaat niets onder de vraagprijs weg. We kregen het huis dus niet. Een paar dagen daarna gingen mijn vriend en ik uit elkaar. De heisa en de teleurstelling rondom dat huis bleken de figuurlijke druppel. 

Zelf een huis kopen 

Ik kreeg het idee van een eigen huis echter niet uit mijn hoofd: ik wilde zelf gaan kopen. Bovendien las ik op het internet dat je in 2017 minder kan lenen, dan in 2016 en dus wilde ik mijn kans grijpen. Een vriendin adviseerde mij om contact op te nemen met een onafhankelijk financieel adviseur en twee dagen later ging ik bij hem langs.

Mijn bedrijf in de zorgbranche bestond op dat moment iets meer dan twee jaar. Als ondernemer is het wat moeilijker om een huis te kopen dan wanneer je in loondienst bent. De bank hanteert voor ondernemers strengere acceptatie eisen. De cijfers van mijn eerste jaar waren nog niet goed, want dat was het jaar waarin ik alles nog moest opstarten. De verwachting voor de toekomst was gelukkig veel beter.

Uit onderzoek bleek dat mijn eigen bank niet de go to was voor mijn koopwens. Ik kon als ondernemer niet veel lenen en moest bovendien dertigduizend euro zelf inleggen. Een andere aanbieder bleek voor mij veel beter: ik kon maximaal lenen en hoefde op basis van mijn verwachte winst niets in te leggen. Ik moest wel al een groot deel naar die bank overhevelen, maar prima: ik kon maximaal lenen.

Eind december ging ik nog keer naar een huis gaan kijken. Deze keer was ik alleen. Het meisje dat er woonde, had de woning eerder bijna verkocht, maar de geïnteresseerde kon de hypotheek niet rondkrijgen. Deze keer bood ik net boven de vraagprijs, maar dan wel met de vraag of ik de inrichting kon overnemen. Ze had zoveel gave meubels! Dat kon en dezelfde dag werd mijn bod geaccepteerd. Ik ben binnen een week verhuisd: klaar voor mijn nieuwe leven.

Inmiddels ben ik helemaal gelukkig in mijn woning én in de liefde. De hypotheek afsluiten, was als ondernemer wat lastig, maar ik kan de maandlasten goed dragen. De mislukte bieding, de break-up en het gepuzzel voor de hypotheek: het was het allemaal waard.

Lees meer

Aan deze zaken moet je denken als ondernemer bij de aankoop van een huis

Een emotionele keuze of belangrijke gebeurtenis heeft vaak financiële gevolgen. Het is daarom belangrijk om je te laten adviseren door een onafhankelijk financieel adviseur. Wil jij weten waar je met je financiële vragen terecht kan? Dan helpen wij je graag verder.

Het eerste gesprek is altijd gratis

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer het laatste nieuws op het gebied van hypotheken, wonen en verzekeren.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.