Ik wil liever kopen, maar heb een flexibel dienstverband

Ik wil liever kopen, maar heb een flexibel dienstverband

Een belangrijke levensgebeurtenis heeft altijd financiële gevolgen. In deze serie doen mensen hun verhaal: Annemarie (28) geeft les op het mbo en moet haar huurhuis uit. Ze vond via Facebook een klein koopappartementje in Amsterdam. Ze wil het graag kopen, maar heeft moeite met de financiering omdat ze officieel een flexwerker is.

‘Mijn beste vriendin gaf in januari aan dat ze wil samenwonen met haar vriend in het huis waar wij nu nog samen wonen. Haar vader is de huisbaas en zij is hoofdhuurder: zij krijgt dus het aanstaande liefdesnest. In feite moet ik mijn huidige woning uit. Een huurwoning voor een ‘normale’ prijs lijkt in Amsterdam onmogelijk en ik wil liever geen huisgenoot meer. Ik wil liever kopen, maar heb een flexibel dienstverband.

Ik werk sinds een jaar als docent en geef mbo’ers les op het gebied van mode. Tot vorig jaar was ik designer bij een vrij bekend label. Ik vind mijn werk fantastisch en verricht het als flexwerker. Voor mij houdt dat in dat ik per schooljaar een contract krijg. In totaal werk ik 36 uur per week.

Nadat mijn huisgenoot aangaf samen te willen wonen met haar grote liefde, heb ik voornamelijk via internet naar een woning gezocht. Ik liep al snel een tennisarm op door onnoemelijk veel geklik op Funda en sloeg iedere dag opnieuw steil achterover van het leed dat kamer huren heet. Ik werd moedeloos van de advertenties in Facebook-woongroepen: of ik voor 900 euro ergens aan de rand van de stad wilde wonen, mét vier huisgenoten en daarvoor ook nog wilde hospiteren.

Na vier maanden liep ik tegen een koopwoning aan via een post op mijn eigen Facebook tijdlijn. De vraagprijs was niet super hoog en ook het aantal geïnteresseerden was zogezegd on-Amsterdams: slechts negen mensen waren langs geweest voor een bezichtiging. Geloof mij: dit was een buitenkans.

Het appartement is 35 vierkante meter en voorzien van alle luxe. Dat wil zeggen dat er water is en dat ik mijn eigen voordeur heb. Er is geen droger en er is geen afwasmachine. Maar dat vind ik niet erg: dan kan het ook niet kapot gaan. Mensen buiten de Randstad zouden me vierkant uitlachen voor mijn koopwens van de figuurlijke postzegel.

Flexwerker en financiering: geen goede combinatie

Om de woning te kopen moet ik wel de financiering rondkrijgen en op dat gebied zijn er voor mij als flexwerker nogal wat struikelblokken. Zo kan mijn eigen bank mij niet verder helpen, ook al heb ik een aardig bedrag op mijn spaarrekening staan. Ik voldoe niet aan de kaders van de gewenste hypotheek omdat ik niet lang genoeg werk en ook nog eens als flexwerker in de boeken sta.

Ik wilde in eerste instantie geen genoegen nemen met het antwoord van de bank en kwam uiteindelijk bij een onafhankelijk hypotheekadviseur terecht. Deze wees mij op de Arbeidsmarktscan. De scan berekent op basis van onder andere mijn leeftijd, mijn opleiding en mijn regio wat mijn arbeidskansen zijn voor de komende vijf jaar. Heb ik over drie jaar nog werk? Stel dat ik morgen ontslagen word, binnen welke tijd zal ik dan weer werk hebben?

Al mijn hoop is op deze test gevestigd, want ik weet dat er al successen zijn geboekt met voorgangers die de hypotheek aanvankelijk ook niet rond leken te krijgen. Ik heb de scan vorige week gedaan en mijn uitslag was met 89 van de 100 punten goed. De uitslag is nog geen garantie dat de hypotheek rond is: de geldverstrekkers moet nog akkoord gaan en die kijkt ook naar andere zaken. Mijn adviseur heeft de aanvraag al wel uit de deur gedaan dus ik ben super positief.

Lees meer:

Alles over de Arbeidsmarktscan
Een hypotheek zonder vast contract

Een emotionele keuze of belangrijke gebeurtenis heeft vaak financiële gevolgen. Het is daarom belangrijk om je te laten adviseren door een onafhankelijk financieel adviseur. Wil jij weten waar je met je financiële vragen terecht kan? Dan helpen wij je graag verder.

Het eerste gesprek is altijd gratis

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer het laatste nieuws op het gebied van hypotheken, wonen en verzekeren.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.