‘Het zal mijn tijd wel duren’ zal duur komen te staan

‘Het zal mijn tijd wel duren’ zal duur komen te staan

Artificial Intelligence gaat ons in de financiële branche ondersteunen. Of bedreigen. Het is maar hoe je het bekijkt. Het is in ieder geval zeker dat het ook onze sector verandert. Alhoewel we nog niet goed kunnen overzien hoe het precies uitpakt, is de versnelling in de ontwikkeling al enorm.

Laatst nam ik deel aan een webinar waarbij AI-ontwikkelaars zelf aan het woord kwamen. Zij vertelden dat de ontwikkelingen zo snel gaan, en dat het systeem zichzelf zo snel kan verbeteren, dat ze zelf bijna niet begrijpen hoe dat kan. Dat fascineert mij enorm. Vanuit een positieve insteek; ik ervaar hier geen angst bij. Natuurlijk zijn er randvoorwaarden die de voortgang in goede banen moeten leiden. Goede wetgeving is onmisbaar, en die is gelukkig in de maak. De snelle ontwikkelingen ontstijgen bijna het vermogen van ons menselijk brein. Hoe zorgen we dat we AI-trends gaan toepassen in ons voordeel?

AI vervangt de financieel adviseur niet

Wij zijn bij uitstek een kennissector. Ik ben ervan overtuigd dat de rol van financieel adviseurs niet snel vervangen wordt door AI. Ik denk wel dat veel praktische, administratieve werkzaamheden aan grote veranderingen onderhevig zijn. Ik ken adviseurs die nu al ChatGPT een volledig gespreksverslag laten maken van een adviesgesprek op basis van steekwoorden. De adviseur hoeft het slechts na te kijken en eventueel wat aanpassingen de doen. ChatGPT schrijft niet alleen de e-mail, maar ook in de tone of voice die wordt gevraagd.

Met slechts enkele klikken maak je een digitale, realistische weergave van jezelf”

Ik ervaar zelf ook al diverse voordelen. Het ontwikkelen van een PowerPointpresentatie gaat via AI in hoog tempo. Prachtige slides worden op mijn verzoek automatisch gegeneerd. Met indrukwekkende schema’s en visuele ondersteuning op basis van mijn data. Binnen enkele minuten! Daarnaast hoef ik niet langer dure bedrijfsfilms te laten maken. Ik kan gewoon optreden als een avatar, indien gewenst op mij lijkend, en nee, ik ben dan niet blauw! Met slechts enkele klikken maak je een digitale, realistische weergave van jezelf. Slechts enkele klikken in plaats van een dure studio inhuren!

AI vervangt geen mensen, maar hindert hen die niet met AI kunnen omgaan

Dit zijn slechts wat praktische voorbeelden, maar stel je eens het grote plaatje voor. Wat betekent dit voor onze administratiedruk? En ons personeel? Gaan we andere vaardigheden van hen vragen? Wellicht moeten we nieuw talent in huis halen. Kortom, AI is een ontwikkeling die niet meer weggaat. Met deze ontwikkelingen ben ik veel bezig. Vanuit mijn functie bij een centrale franchiseorganisatie zodat we onze franchisenemers kunnen informeren en ondersteunen. Maar ook voor ons bedrijf zelf. Je houdt alleen waarde als bedrijf als je up-to-date blijft. Dat geldt zeker ook voor financiële advieskantoren. “Het zal mijn tijd wel duren” komt een ondernemer duur te staan is mijn overtuiging. AI niet integreren in je bedrijfsvoering betekent daling van de waarde van de onderneming.

Als je je realiseert dat Open AI zoals ChatGPT pas in november 2022 is gelanceerd, en kijkt waar we nu al staan! Laten we er dus ons voordeel mee doen. Vandaar mijn overtuiging en advies: denk in mogelijkheden in plaats van bezwaren.

Marisa Lodewijks

Directeur Ingage Franchise

PS Deze column is niet door ChatGPT geschreven

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer het laatste nieuws op het gebied van hypotheken, wonen en verzekeren.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.